SPORTGENEESKUNDE

SPORT
GENEESKUNDE

Sportmedische consultatie

Voor diagnose van acute of chronische blessures kan u hier terecht. Ook andere sportgerelateerde problemen of advies omtrent gezond sporten kan u hier bespreken. 

Sportmedische keuring (+- 30minuten)

Wil je beginnen met sporten en wil je kijken of je dit veilig kan aanvatten? Vereist jouw club/vereniging een sportmedische keuring? Dan kan je langskomen voor een sportmedische volgens het VASO-protocol (Vlaamse Aanbeveling Sportmedisch Onderzoek). Hierbij wordt er nagegaan of je geschikt bent om jouw sportactiviteit gezond uit te voeren. Dit onderzoek is op aanbevelen van de Vlaamse Overheid in samenwerking met Sport-en KeuringsArtsen (SKA).

Voorafgaand aan het consult vul je een vragenlijst in op www.sportkeuring.be

Deze neem je mee naar de consultatie of laat je doorsturen via het platform!

Prijzen:

 • -14j: 50 euro (geen ECG)
 • +14j: 70 euro (met ECG)

OPMERKING: voor preventieve onderzoeken is er geen RIZIV-terugbetaling. Sommige ziekenfondsen betalen voor een Sportmedische Keuring een stuk van het honorarium terug.

Inspanningstesten (+- 60minuten)

Je kan bij ons terecht voor een sportspecifieke inspanningstest (lopen of fietsen). Een inspanningstest is nodig voor het bepalen van de trainingsdrempels en de VO2-max. Hierdoor kunnen trainingszones bepaald worden waardoor je optimaal kan trainen. We beschikken over een loopband en een Cyclus2 ergometer waar je met je eigen fiets de test kan afwerken. Beide proeven nemen ongeveer 1u in beslag. Door het gebruik van de eigen fiets blijft de positie geoptimaliseerd. Mannen starten aan 50 watt en iedere 3 minuten komt er 50 watt bij. Vrouwen starten aan 30 watt en iedere 3 minuten komt er 40 watt bij. Je kan kiezen of u er een lactaatmeting bij wil.

Bij het lopen starten we aan een voor jou comfortabele snelheid. Iedere 3 minuten komt er 1,5 km/u bij. Ook hier kan je kiezen voor een lactaatmeting.

Gelieve bij het maken van jouw afspraak te melden of het een fiets-/loopproef betreft. Zo kunnen we ons hierop voorbereiden.

Algemene voorbereiding:

 • zorg dat je tenminste 5 dagen voor de testen geen zware inspanning meer levert
 • wees voldoende gehydrateerd
 • breng iets te eten/drinken mee voor nadien
 • handdoek

Inbegrepen in de test:

 • bepalen trainingszones
 • beperkt trainingsadvies waarmee je zelf aan de slag kan

BELANGRIJK: er is steeds een sportmedische keuring nodig voorafgaand aan het afleggen van een inspanningsproef. Deze kan ook elders gebeuren. U neemt dan het attest mee op de dag van de proef. Indien er geen keuring is, gebeurt de sportmedische keuring voorafgaand aan de inspanningstest. Deze is dan aan 50%.

Prijzen:

 • Inspanningstest met lactaat: 165 euro
 • Inspanningstest zonder lactaat: 125 euro
 • Voorafgaande keuring = -50% van de totaalprijs 

Opmerking: Indien je je ziek voelt of luchtwegklachten heeft, kan er geen test plaatsvinden! Voor preventieve onderzoeken is er geen RIZIV-terugbetaling. Sommige ziekenfondsen betalen voor een Sportmedische Keuring een stuk van het honorarium terug.

Ploegbegeleiding / trainingsbegeleiding

Indien je begeleiding wil voor je sportieve uitdaging of ploeg, kan dit besproken worden!