FYSISCHE GENEESKUNDE & REVALIDATIE

SPORT
GENEESKUNDE

Consultatie klachten bewegingsapparaat

  • Ervaar je (pijn)klachten van het bewegingsapparaat (spieren, pezen, gewrichten), bijvoorbeeld als gevolg van een sportongeval?
  • Of ervaar je nek-/rugklachten al dan niet gepaard gaande met een verminderde kracht en/of gevoelsstoornissen?
  • Ervaar je al lange tijd klachten van het bewegingsapparaat, volg je al therapie (bv. kinesitherapie) maar blijkt dit onvoldoende succesvol?
  • Of ben je bekend met een onderliggende aandoening van het bewegingsapparaat (bv. als gevolg van een dwarslaesie, neuromusculaire aandoening, CVA, niet-aangeboren hersenletsel, amputatie,…) en wil je graag advies voor een verdere behandelaanpak?

Tijdens de consultatie brengen we jouw klachten, de invloed hiervan op jouw dagelijks functioneren en jouw hulpvragen in kaart en bepalen we een verdere behandelaanpak. We bekijken samen of er verder onderzoek nodig is, wat het behandeladvies is (bv. oefentherapie, medicatie,…) en/of een hulpmiddel helpend kan zijn (bv. brace).

Prijs voor eerste consultatie (45min): €50, te betalen op de dag van het onderzoek (Payconiq, digitale overschrijving via bankapp of cash).
Prijs voor opvolg consultatie (30min.): €40, te betalen op de dag van het onderzoek (Payconiq, digitale overschrijving via bankapp of cash).

Opmerking: voor een consultatie is er een RIZIV-terugbetaling waarbij de ziekenfondsen een deel van het honorarium terugbetalen.

EMG

Indien er sprake is van bv. aanhoudende spierzwakte, gevoelsstoornissen (bv. tintelingen, verminderd gevoel) en/of spierkrampen in armen en/of benen al dan niet in combinatie met eventuele nek- of rugklachten, kan dit wijzen op een onderliggend zenuw-/spierprobleem. Er wordt tijdens de consultatie beoordeeld of een EMG-onderzoek van meerwaarde kan zijn om te achterhalen wat het onderliggende probleem is.

Tijdens een EMG-onderzoek wordt de elektrische activiteit van perifere zenuwen en spieren gemeten. Een EMG-onderzoek bestaat (meestal) uit 2 delen.

  • Tijdens het zenuwgeleidingsonderzoek, het 1ste deel van het onderzoek, wordt de elektrische activiteit van zenuwen gemeten door middel van het toedienen van elektrische impulsen.
  • Tijdens het naald-EMG, het 2de deel van het onderzoek, wordt de elektrische activiteit van spieren gemeten door middel van een fijn naaldje.

Een EMG-onderzoek is een aanvulling op de klachten die je beschrijft en de bevindingen tijdens het lichamelijk onderzoek. Er wordt beoordeeld of we een duidelijke verklaring vinden voor de klachten die je ervaart, of er verder onderzoek gewenst is en hoe we het best grip kunnen krijgen op jouw klachten (bv. oefentherapie, medicatie,…).

Prijs:
Consultatie + echo (45min): €75, te betalen op de dag van het onderzoek (Payconiq, digitale overschrijving via bankapp of cash).
Consultatie + EMG (60 min): €175, te betalen op de dag van het onderzoek (Payconiq, digitale overschrijving via bankapp of cash).

Opmerking: voor een consultatie en een EMG-onderzoek is er een RIZIV-terugbetaling waarbij de ziekenfondsen een deel van het honorarium terugbetalen.

Steunzool- / schoen- / spalkadvies

Ben je bekend met een onderliggende aandoening waardoor je gevoelsstoornissen en/of krachtverlies ervaart en hierdoor beperkt wordt in jouw dagelijks functioneren?
Er wordt samen met jou beoordeeld of steunzolen, een aangepaste schoenvoorziening en/of een spalk van toegevoegd waarde kan zijn.

Voorbeelden kunnen zijn:

  • Platvoeten die een knieprobleem in stand houden waarbij steunzolen helpend kunnen zijn in het herstel en om te voorkomen dat de klachten terugkeren.
  • Gevoelsstoornissen en/of krachtverlies als gevolg van zenuwschade bij diabetes (diabetische polyneuropathie) waarbij het van belang is om de voeten goed te beschermen en ondersteunen, bv. door middel van (semi-)orthopedisch schoeisel.
  • Dropvoet als gevolg van een zenuwletsel waarbij een spalk de voet en enkel ondersteunt en het looppatroon verbetert.

 

Er is de mogelijkheid om jou samen met de orthopedisch schoen- en/of instrumentmaker te zien om tot een passende oplossing te komen. Hiervoor wordt nauw samengewerkt met Orthopedie Limburg en Orthomed (Demolder).

Prijs: €40 voor consultatie, €65 voor consultatie samen met orthopedisch schoen-/instrumentmaker, te betalen op de dag van het onderzoek (Payconiq, digitale overschrijving via bankapp of cash).

Opmerking: voor een consultatie (al dan niet met orthopedisch schoen-/instrumentmaker) is er een RIZIV-terugbetaling waarbij de ziekenfondsen een deel van het honorarium terugbetalen.

Arts Fysische Geneeskunde & Revalidatie – Charlotte Willems

Ik ben Charlotte Willems, in 2013 afgestudeerd als arts aan de KU Leuven. Ik volgde mijn specialisatieopleiding tot revalidatiearts in Nederland. Tijdens mijn opleiding was ik werkzaam in revalidatiecentrum Adelante Hoensbroek (volwassenen) en Houthem (kinderen), in het Zuyderland Ziekenhuis (Heerlen) en in het MUMC+ (Maastricht).

Als revalidatiearts heb ik een holistische blik en kijk ik naar de invloed van een medische aandoening op iemands functioneren en hoe we deze kunnen verbeteren.

Momenteel ben ik werkzaam te Adelante Hoensbroek als revalidatiearts op de afdelingen ‘Complexe Cardiorevalidatie / Post-IC  Revalidatie’ en ‘Niet-Aangeboren Hersenletsel’.  Als revalidatiearts stuur ik het multidisciplinaire team aan voor revalidatie op maat van de revalidant, waarbij de revalidatie klinisch of ambulant kan zijn. In het revalidatiecentrum neem ik ook inspanningstesten (CPET; CardioPulmonary Exercise Test) af bij revalidanten, geef ik trainingsadvies op maat van de revalidant (rekening houdend met iemands beperkingen als gevolg van de onderliggende aandoening) en heb ik bijzondere aandacht voor het promoten van een gezonde leefstijl. Samen met de orthopedisch schoen-/instrumentmaker doe ik consultatie ten aanzien van schoen-/spalkadvies.

Na mijn opleiding tot revalidatiearts heb ik me geschoold in EMG (UZ Leuven) en musculoskeletale echografie (SonoSkills).

In november 2022 startte ik bij Groepspraktijk Maesen & Govaerts, locatie Kermt. Ik combineer mijn werkzaamheden in Kermt met mijn werkzaamheden in Nederland en ben daardoor enkel op woensdag aanwezig.